Je tuin is een belangrijke plek. Zeker in de zomermaanden breng je er veel tijd door. Met een bladblazer houd je de tuin netjes. In een mum van tijd zijn alle bladeren verdwenen en kun jij relaxen op een opgeruimd terras. Bladeren op de oprit kunnen ook zo’n ergernis zijn. Met een bladblazer blaas je ze zo weg.

Maar welke bladblazer heb je nodig? Wat is de beste bladblazer voor jou? Niet alle bladblazers zijn geschikt voor elke klus. Om je een hoop tijd te besparen, deden we een onderzoek naar de beste bladblazer. Als je weet wat jouw wensen zijn, heb je dankzij onze handige koopgids zo de juiste bladblazer gevonden.

Overzicht bladblazers

Wat is een bladblazer?

Een bladblazer is een gereedschap waardoor een sterke luchtstroom ontstaat. De luchtsnelheden zijn heel verschillend en afhankelijk van het soort bladblazer. De motor van het apparaat drijft de ventilator aan en op die manier ontstaat de luchtstroom.

Bladblazers worden vooral gebruikt om afgevallen bladeren op te ruimen/te verplaatsen. Vaak zijn het draagbare apparaten. Al zijn er ook rijdende modellen, soms gemonteerd op een voertuig. Bladblazers worden voornamelijk ingezet om straten, opritten en tuinen netjes te houden.

Standaard bladblazers dienen alleen om bladeren en vuil te verplaatsen. Er zijn echter ook zogenaamde bladzuigers. Die blazen en verplaatsen de bladeren, maar tegelijkertijd kunnen ze het blad versnipperen. De kleine stukjes blad komen vervolgens in een opvangzak terecht.

Zeker bij grote tuinen is een bladblazer onmisbaar. Voordat je in een grote tuin al het blad bij elkaar geharkt hebt, ben je nog wel even bezig. Verder voorkom je, door een bladblazer in te zetten, een vervelende pijnlijke rug.

Bladblazers komen trouwens vaker van pas. Ze zijn er niet alleen om bladeren weg te blazen, maar je maakt er bijvoorbeeld ook je goot mee schoon. En wat denk je van snel en efficiënt het ergste vuil van je auto blazen? Na een kleine beurt met de bladblazer, ben je het meeste zand en de ergste kruimels alvast kwijt.

Welke soorten bladblazers zijn er te koop?

Welke soorten bladblazers zijn er zoal te koop? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat je binnen een paar minuten handige informatie hebt over het aanbod bladblazers.

Elektrische bladblazer

Bij een elektrische bladblazer heb je een verlengsnoer nodig. Dat is dan meteen het belangrijkste nadeel van deze bladblazers.

Maar er zijn ook elektrische bladblazers waarbij een verlengsnoer niet nodig is. Hij is dan namelijk aan het netstroom verbonden.

elektrische bladblazer

Voordelen zijn er genoeg: een elektrische bladblazer is vriendelijk voor het milieu. Dat is een voordeel, maar we noemen er nog een aantal. Je bent niet afhankelijk van brandstof en meestal zijn elektrische bladblazers relatief licht. Je kunt ze vaak met een hand bedienen.

Verder heb je aan deze bladblazers maar weinig onderhoud. Tenslotte is een elektrische bladblazer een redelijk goedkope keus, omdat er geen accu of motor in aanwezig is.

Benzine bladblazer

Een benzine bladblazer is meestal zwaarder dan een elektrische. Het voordeel is natuurlijk wel dat je niet vastzit aan het netstroom. Er is geen verlengsnoer nodig, dus je beweegt jezelf een stuk vrijer.

Aan de andere kant vraagt een bladblazer op benzine wel meer onderhoud. Verwaarloos je dat, dan gaat hij minder lang mee. Kijken we naar de geluidsproductie, dan verliest een model op benzine het van alle andere bladblazers.

Een stille bladblazer zul je tussen deze bladblazers niet vinden. Maar wellicht geniet jij van dit geluid en kies je daarom voor de benzine variant. Gebruik tijdens het werken dan zeker gehoorbescherming.

Accu bladblazer

Een accu bladblazer zit tussen de elektrische en benzine apparaten in. Heel kenmerkend aan de accu bladblazer is dat je deze moet opladen. Vergeet je dat een keer, dan kun je niet direct aan het werk wanneer je dat wilt, maar moet je even wachten tot de accu is opgeladen.

makita accu bladblazer

Voor het milieu is deze variant natuurlijk beter dan de benzine variant. Dit type bladblazer is vooral ideaal voor de iets kleinere tuinen. Met een volle accu kun je ongeveer een uur blazen. Heb je een grote tuin, dan red je het waarschijnlijk niet helemaal in een uur. Ga je graag tussentijds een bakje koffie drinken, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Een groot voordeel van deze bladblazers is dat ze het minste geluid produceren. Qua prijs hangen ze een beetje tussen de benzine en elektrische varianten in.

Top 6 beste bladblazers van 2024

En dan nu op zoek naar de perfecte bladblazer voor jou. Wat is de beste koop? Wij maakten een selectie voor je en keken daarbij naar de verhouding tussen de kwaliteit en de prijs en naar de ervaringen van andere gebruikers. We kozen uiteraard alleen de beste bladblazers.

Beste Elektrische bladblazer

1. GARDENA ErgoJet 3000 Bladblazer

Deze krachtige bladblazer is voorzien van een ingebouwde versnipperaar. Verder wissel je bij deze ErgoJet heel gemakkelijk tussen de zuig- en blaasfunctie. Selecteren we op de beste producten, dan hoort deze Gardena daar zeker bij.

Ideaal zijn de vele opties van de ErgoJet. De opvangzak heeft een inhoud van 45 liter. Deze grote zak samen met de schouderriem maken de blazer ideaal om te zuigen. Tijdens de hoogste blaassnelheid sta je de eerste keer waarschijnlijk even verbaasd, want je kunt hem instellen tot maar liefst 310km/h. Tijdens het gebruik van deze krachtige ErgoJet kun je dan ook zeker gehoorbeschermers gebruiken.

Voordelen en nadelen:

  • Verstelbare schouderriem
  • Hoge snelheid mogelijk
  • Grote opvangzak
  • Zuig en versnipper functie
  • Niet in de regen te gebruiken
  • Zwaar

Verkrijgbaar bij:

Beste Accu bladblazer

2. BLACK+DECKER BCBLV3625L1-QW Bladblazer

Heb je een bladblazer nodig, dan kun je zeker deze draadloze BLACK+DECKER in overweging nemen. Zowel kleine als grote bladeren en ander tuinafval verwijder je moeiteloos met deze bladblazer. Ideaal is de brushless motor. Deze gaat lang mee en vraagt slechts weinig onderhoud. Opzuigen en versnipperen is beide mogelijk met dit handige apparaat.

Dankzij de blaassnelheid van 270 km/u verwijder je zowel natte bladeren als droge bladeren. Ook zwaarder tuinafval is voor deze krachtpatser geen enkel probleem. Ook is deze BLACK+DECKER goed in versnipperen. Het afval wordt zeker 10 keer kleiner dankzij de versnipperaar. Je kunt de accu uitwisselen met alle andere elektrische gereedschappen van het BLACK+DECKER 36V accusysteem. De meegeleverde opvangzak kan een inhoud van 45 liter aan, dus dat is niet niks.

Voordelen en nadelen:

  • Hoge blaassnelheid
  • Grote opvangzak
  • Uitwisselbare accu
  • Snoerloos
  • Meerdere functies
  • Geen

Verkrijgbaar bij:

Beste Benzine bladblazer

3. Kibani Benzine Bladblazer 63.3 cc

Met deze Kibani heb je een degelijke apparaat in handen. De krachtige motor heeft geen enkel probleem met natte bladeren of sneeuw. De blaaskracht is hele gemakkelijk aan te passen met een gashendel op het handvat.

Het is een groot voordeel dat je deze bladblazer met benzine motor comfortabel op je rug draagt. Zo houd je het werken gemakkelijk een paar uur achter elkaar vol. Een groot voordeel van machines die op benzine werken is natuurlijk dat er nooit een snoer in de weg ligt. Uiteraard vraagt dit wel om gedegen onderhoud. Zeker als je blij wordt van een apparaat dat lang meegaat.

Voordelen en nadelen:

  • Krachtige motor
  • Geen snoer
  • Regelmatig onderhoud nodig

Verkrijgbaar bij:

Beste Bladblazer met geïntegreerde versnipperaar

4. BLACK+DECKER BEBLV300-QS Bladblazer

Wil je effectief bladeren opruimen in je tuin en op je oprit, dan is deze bladblazer een ideaal apparaat. Je kunt zowel blazen als zuigen, zodat je moeiteloos je tuin netjes maakt. Natte bladeren of zwaarder tuinafval vormen geen enkel probleem. De blaassnelheid is met zijn 404 km/u namelijk uitstekend.

De versnipperingsrotor maakt daarna het afval met gemak tot zo’n 16 keer kleiner. Dankzij het extra handvat heb je tijdens het blazen en zuigen meer comfort. Ook de flexibele slang is ideaal voor jou als gebruiker. Met een inhoud van 72 liter kan de opvangzak heel wat blad en afval aan.

Voordelen en nadelen:

  • Opvangzak is gemakkelijk te legen
  • Flexibele slang voor meer wendbaarheid
  • Dubbele handgreep
  • Makkelijk wisselen tussen blazen en zuigen
  • Niet snoerloos

Verkrijgbaar bij:

Stilste bladblazer

5. Makita DUB186Z

€60,88
€63,80
Op voorraad
Bol.com

Zoek je echt een stille bladblazer, dan is deze Makita wellicht een hele goede optie. Met dit apparaat heb je je tuin of oprit zo vrij van bladeren. Er zijn drie verschillende standen, waartussen je naar eigen voorkeur kunt wisselen: laag, midden en hoog. Wil je echt graag natte bladeren wegblazen, dan gaat dat met deze Makita niet lukken.

Voordelen en nadelen:

  • Goedkoop
  • Stil
  • 3 Verschillende standen
  • Geen snoer
  • Niet sterk genoeg voor natte bladeren

Verkrijgbaar bij:

Goedkope bladblazer

6. Bosch ALB 18 LI Bladblazer

Zoek je een nieuwe bladblazer, overweeg dan deze accu bladblazer. Je hoeft er niet diep voor in de buidel te tasten en toch maak je je tuin in een handomdraai netjes. Kies dot apparaat niet als je een hele grote tuin hebt, want na 20 minuten moet je de accu echt even opladen. Voor sommige tuinen is ruim een kwartier echter meer dan voldoende en dan is het prettig wanneer je niet te veel hoeft te betalen voor het gereedschap.

Ook is hij is lekker licht, dus zeer prettig in gebruik. Naast het bijeen blazen van bladeren, kun je de hem ook gebruiken voor onder andere gras, dennennaalden en takken. Deze accu is ook te gebruiken op andere apparaten van Bosch. Heb je niet veel opbergruimte, dan haal je de blaasbuis er gemakkelijk af. Dan neemt het apparaat slechts heel weinig ruimte in beslag.

Voordelen en nadelen:

  • Compact op te bergen
  • Licht van gewicht
  • Geen zuig en versnipperfunctie
  • Niet geschikt voor een grote tuin

Verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bladblazer?

Jij wilt de beste bladblazer. Wat zijn dan de aandachtspunten waar je rekening mee houdt?

Soort aandrijving

Bladblazers zijn verkrijgbaar met verschillende soorten aandrijving. Ga jij voor een model met een accu, met een motor of kies je voor de elektrische variant? Elk soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus neem daar zeker even kennis van. Heb je een grote tuin, dan weet je bij voorbaat al dat je het beste een benzine bladblazer kunt nemen.

Maximale blaassnelheid

Bekijk zeker hoe het staat met de maximale blaassnelheid van de bladblazer. Deze heeft namelijk veel invloed op de effectiviteit van het apparaat. Met een snelheid van 200 km/u blaast het apparaat met het gemak droge bladeren weg. Wil je natte bladeren wegblazen, dan heb je een model nodig dat erg krachtig is. Dan moet je zeker een model met een snelheid van zo’n 350 km/u nemen.

Zuigkracht

De zuigkracht is ook wel bepalend als het gaat om de beste bladblazer. Deze wordt uitgedrukt in hoeveelheid liters per uur. En wil je graag dat de zuigkracht naar eigen voorkeur in te stellen is?

Vermogen

Het vermogen van een bladblazer vertelt je precies hoe sterk de motor is. Hoe groter het vermogen, hoe meer blaaskracht. Meestal kun je het vermogen zelf instellen en bepaal je dus ook zelf de kracht waarmee de bladblazer blaast. Dat is ideaal, want als het blad droog is, heb je minder vermogen nodig dan wanneer de bladeren erg nat zijn. Ook voor grotere bladeren heb je meer vermogen nodig.

Versnipperen

De belangrijkste functie van een bladblazer is het wegblazen van bladeren en tuinafval. Anders is een bladblazer tenslotte geen bladblazer. Veel bladblazers kunnen echter nog meer dan dat. Veel modellen bieden je direct de optie om het afval op te zuigen, te versnipperen en in een afvalzak te deponeren.

Opvangbak

Heeft jouw beste bladblazer een zuig- en versnipperfunctie, dan wordt er een bijhorende zak meegeleverd. Let even op deze opvangzak. Van wat voor materiaal is deze gemaakt? En hoe staat het met de capaciteit? Het is handig om een zak te nemen met minstens een inhoud van 45 liter. Dan hoef je hem tenminste niet om de haverklap te legen.

Schouderriem of rugmodel

Hoe doe je het bladeren opzuigen het liefst? Draag je hem in je handen of kies je voor een rugmodel of een schouderriem? Heb je een bladblazer die je zelf draagt, dan kan een schouderband veel gemak geven. Het gewicht ligt dan namelijk niet alleen in je hand.

Zeker bij de zwaardere modellen is dat wel fijn. Op zich hebben de meeste bladblazers wel een schouderriem, maar het is niet altijd het geval, dus goed om even te checken of jij dat wel of niet belangrijk vindt.

Handvat

Ga je een bladblazer kopen, let dan ook op het handvat. Neem je een model met een dubbele handgreep, dan wordt de terugstoot kracht verdeeld over beide armen. Dat kan een stuk prettiger werken.

Gewicht

Is een goede bladblazer voor jou een apparaat die niet al te zwaar is? Dit is best even een aandachtspuntje. Zeker wanneer je langer achter elkaar blaast en zuigt, is het wel fijn als de bladblazer een beetje te dragen is en je na een kwartier niet met een lamme hand rondloopt. Sommige mensen vinden het om deze reden prettig als hij wieltjes heeft. Dan hoef je hem niet continue van de grond te houden.

Geluid

Bladblazers op benzine maken het meeste geluid. Voor jezelf is het lawaai waarschijnlijk goed te hanteren als je gehoorbescherming draagt. Je wilt echter ook een beetje goede vrienden blijven met de buren. Een stille bladblazer is voor hen wellicht fijn. Jij weet natuurlijk het beste hoe jouw woonsituatie is en of veel of weinig decibellen een factor van betekenis zijn of niet. Reken er sowieso op dat de meeste bladblazers een geluid van ongeveer 100 dB produceren. En belangrijk om te weten is dat je al vanaf 80 dB een gehoorbeschadiging op kunt lopen.

Veiligheid

Bedenk dat een krachtige bladblazer een hele sterke luchtstroom produceert. Richt het apparaat daarom nooit op dieren of mensen. Realiseer je daarnaast dat je ook kleine steentjes weg kunt blazen. Let op dat zo’n steentje niet in iemands oog kan komen. Draag zelf tijdens het blazen het liefst gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Bedenk tenslotte dat bij een benzine bladblazer de motor tamelijk heet kan worden.

Prijs

Hoeveel is jouw budget voor dit apparaat? En wat voor apparaat heb je nodig? Gaat het om een grote oppervlakte, dan is het leuk om een goedkope bladblazer te kopen, maar heb je daar dan ook echt iets aan? Dus let niet alleen op de prijs, maar natuurlijk weet jij zelf het beste wat je voor dit gereedschap uit wilt geven. De prijsverschillen zijn tamelijk groot.

Garantie

Heb je de beste bladblazer voor jouw tuin te pakken, dan ga je er natuurlijk vanuit dat je jaren plezier hebt van dit apparaat. En dat je tijden geniet van een nette tuin en oprit zonder veel blad. Let daarom even op de garantie. Mocht er snel iets defect gaan, heb je dan garantie? En waarop precies? En hoe lang?

Koopadvies

En dan wil je natuurlijk nu weten wat de beste bladblazer is voor jou. Hoe kies je uit al die soorten de beste? Is je perceeloppervlakte meer dan gemiddeld, dan horen de benzine blazers voor jou bij de beste bladblazers.

Wil je liever een stiller model, kijk dan bij de beste elektrische bladblazer. Wil je geen dure, sla dan de benzine modellen over.

De beste bladblazer bepaal je door goed te kijken naar je perceeloppervlakte, het gebruik, het geluid en bepaalde functionaliteiten die voor jou onmisbaar zijn. En natuurlijk hangt de beste bladblazer ook af van de prijs die jij ervoor wilt betalen. Alle bladblazers die je tegenkwam in onze top 6 zijn sowieso van uitstekende kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Denk je alleen droge bladeren weg te blazen? Heb je een redelijk kleine tuin? Dan kom je een heel eind met een bladblazer die 250 km/u realiseert. Wil je ook nat blad wegblazen en heb je een gemiddelde tuin, ga dan voor ongeveer 280 km/u. Werk je professioneel met de bladblazer of heb je zelf een zeer ruime tuin en wil je ook nat blad opruimen? Ga dan voor minimaal 300 km/u.

Minimaal 2000 watt is zeker een vereiste. Ook dit is weer afhankelijk van de soort tuin en het soort tuinafval dat je wilt opruimen.

Voor een professionele benzine model betaal je zo een paar honderd euro. Een elektrische bladblazer heb je ook wel voor een paar tientjes. De accu bladblazer zit daar qua prijzen een beetje tussen in. Maar wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt, reken dan minimaal op ongeveer 75 euro.